Hjem / Blog / Hvad er æteriske olier og fungerer de?
Fordele ved æteriske olier

Hvad er æteriske olier og fungerer de?

Æteriske olier bruges oftest i aromaterapi, som en form for alternativ til medicin, der anvender planteekstrakter til at forbedre helbred og velvære

Denne artikel forklarer alt hvad du behøver at vide om æteriske olier og deres sundhedsmæssige virkninger.

Hvad er æteriske olier?

Æteriske olier er egentligt bare dele som er ekstraheret en plante. Olierne optager plantens duft og smag eller "essens". Unikke aromatiske dele giver hver essentiel olie sin karakteristiske essens. 

Æteriske olier opnås ved destillation (via damp og / eller vand) eller mekaniske metoder, såsom at koldpresse. Når de aromatiske kemikalier er blevet ekstraheret, kombineres de med en bærerolie for at skabe et produkt, der ikke er for stærkt og som kan tages i brug.(1)(2) 

Den måde æteriske olier er fremstillet på, spiller en afgørende rolle for kvaliteten og om de har den ønskede effekt. Olier som er opnået ved kemiske processer betragtes IKKE som ægte essentielle olier. Det er altså vigtigt at de er fremstillet naturligt, som eksempelvis Nordic Essentielle olier, som er lavet helt økologiske og naturligt.

RESUMÉ

Æteriske olier er koncentrerede planteekstrakter, der bevarer den naturlige lugt og smag eller "essens" fra deres kilde.  

Hvordan fungerer æteriske olier? 

Æteriske olier bruges mest i praksis med aromaterapi, hvor de inhaleres ved hjælp af forskellige metoder. Indånding af aromaer fra æteriske olier kan stimulere områder i dit limbiske system, som er en del af din hjerne, der spiller en rolle ift. følelser, adfærd, lugtesans og langtidshukommelse.

Det mest interessante er at det limbiske system er stærkt involveret i dannelsen af ​​minder. Dette kan delvis forklare, hvorfor velkendte lugte kan udløse et flashback eller minde.(3) 

Det limbiske system spiller også en rolle i styringen af ​​flere ubevidste fysiologiske funktioner, såsom vejrtrækning, puls og blodtryk. Derfor er der også nogle som hævder at æteriske olier kan have en fysisk effekt på din krop.(4) 

Dette er dog endnu ikke påvist endnu.

 RESUMÉ

Æteriske olier kan indåndes eller fortyndes og påføres huden. De kan stimulere din lugtesans eller have medicinske virkninger, når de absorberes.

Populære typer

Der er mere end 90 typer æteriske olier, hver med sin egen unikke duft og potentielle sundhedsmæssige fordele. Her er en liste over 10 populære æteriske olier og de sundhedsanprisninger, der er knyttet til dem: 

Pebermynte: bruges til at øge energi og hjælpe fordøjelsen

Lavendel: bruges til at lindre stress

Sandeltræ: bruges til at berolige nerver og hjælpe med fokus

Bergamot: bruges til at reducere stress og forbedre hudlidelser som eksem

Rose: bruges til at forbedre humør og mindske angst

Kamille: bruges til at forbedre humør og afslapning

Ylang-Ylang: bruges til at behandle hovedpine, kvalme og hudlidelser

Tea Tree: bruges til at bekæmpe infektioner og øge immunitetenJ

Jasmin: bruges til at hjælpe med depression, fødsel og libido

Citron: bruges til at hjælpe med fordøjelsen, humør, hovedpine og mere

 RESUMÉ

Der findes over 90 anvendte æteriske olier, der hver især er forbundet med visse sundhedsmæssige fordele. De mest populære olier er pebermynte, lavendel og sandeltræ.

Køb æteriske olier

Sundhedsmæssige fordele ved essentielle olier

På trods af deres udbredte anvendelse vides der ikke meget om æteriske oliers evne til at behandle større sundhedsmæssige forhold, men det er påvist at det kan have en klar og tydelig effekt ved mindre sundhedsmæssige problemer, såsom hovedpine, stress osv.

Tager vi et kig på den nuværende evidens vedrørende nogle af de mere almindelig helbredsmæssige problemer, som æteriske olier og aromaterapi er blevet brugt til at behandle, ser det således ud: 

Stress og angst

Det er blevet anslået, at ca. 43% af mennesker, der lider af stress og angst, bruger en eller anden form for alternativ terapi for til hjælpe med at lindre deres symptomer. Med hensyn til aromaterapi har de indledende undersøgelser været rigtigt positive. Mange har altså påvist at dufte fra ​​nogle essentielle olier kan i samarbejde med traditionel terapi til behandling af angst og stress have en rigtig positiv effekt.(5)

Hovedpine og migræne

Nylige undersøgelser har observeret en reduceret smerte i hovedpine efter påføring af pebermynte og lavendelolie på huden og tindingerne. Men der er behov for flere studier på dette område.(6)

Søvn og søvnløshed

Duften fra lavendelolie har påvist at forbedre kvinders søvnkvalitet efter fødslen såvel som patienter med hjertesygdomme. 

En gennemgang af 15 undersøgte patienter viste en tydelig sammenhæng mellem æteriske olier og en forbedret søvn. De fleste undersøgelser viste, at duften fra essentielle ​​olier - for det meste lavendelolie - havde positive virkninger på søvnvaner.(7)

Essentiel olie blend

Antiinflammatoriske egenskaber

Det er blevet foreslået, at æteriske olier kan hjælpe med at bekæmpe inflammatoriske tilstande. Forskellige undersøgelse har påvist, at visse olier har antiinflammatoriske virkninger. 

Et studie med mus viste, at indtagelse af en kombination af essentielle olier fra timian og oregano hjalp med at inducere remission af colitis. To rotter undersøgelser af karve- og rosmarinolier fandt lignende resultater.(8) Men indtil videre er der er for få studier til at understrege virkningen af disse olier på inflammatoriske sygdomme.

Konklusion

Æteriske olier betragtes generelt som sikre at indånde og eller påføring på huden, hvis de vel og mærket bliver blandet baseolie. De bør absolut ikke bliver spist.

De kan have en positiv virkning på mindre sundhedsmæssige problemer og kan hjælpe med at formindske stress og angst, fremme en god søvn samt at formindske hovedpine.