Hjem / Blog / Sådan opbevarer du dine æteriske olier korrekt
Sådan opbevarer du dine æteriske olier korrekt

Sådan opbevarer du dine æteriske olier korrekt

31.03.2021
Æteriske olier er et fantastisk værktøj til at give komfort, afslapning og sundhed i dit liv. At have en stor samling af forskellige æteriske olier sikrer, at du altid har den rigtige aromaterapiolie til enhver lejlighed. Det at samle på æteriske olier kan dog være en dyr hobby og ved at lære at opbevare og pleje dine essentielle olier korrekt sikrer du, en længere holdbarhed og at de forbliver potente i de kommende år.

Kan æteriske olier blive dårlige?

Æteriske olier er fremstillet af planter, og derfor bliver de i sidste ende dårlige eller mister deres styrke. Brug af en æterisk olie, der har ”peaket” vil højst sandsynligt ikke skade dig, men du kan opleve at den ønskede effekt er ikke eksisterende og eller den ikke dufter af noget.

Da rene, økologiske og ufortyndede olier ikke indeholder vand, kan der ikke opstå mug, svamp eller andre ubehagelige ting, medmindre de kommer i kontakt med fugt eller vand. Dette betyder altså hvis du tager dig af dine essentielle olier og ikke udsætter dem for, for meget lys, fugt og eller andre skader, vil de altså være i stand til at holde sig i årevis.

Hvor længe holder mine æteriske olier?

Der er ikke noget entydigt svar på spørgsmålet om æterisk olies holdbarhed, da der er en lang række faktorer, der påvirker, hvor længe dine olier forbliver potente. Ikke alle essentielle olier er skabt ens, og ingredienserne, som dine olier er fremstillet med, vil påvirke deres holdbarhed og styrke. Nogle æteriske olier er så billige at det næsten er mistænkeligt og virker lidt for godt til at være sandt. Dette skyldes normalvis, at de ikke er rene æteriske olier, men er blandet med billigere olier fra eksempelvis nødder eller frø.

I andre tilfælde er disse billige olier overhovedet ikke lavet af planteekstrakter, men de er i stedet syntetiske olier tilsat kunstige.Disse "falske" æteriske olier holder ikke lige så længe, ​​da de ikke har de naturlige antibakterielle egenskaber eller konserveringsmidler, som rene æteriske olier har. Den anden faktor, der påvirker æterisk olies holdbarhed, er bærerolier. Da æteriske olier er ekstremt potente, fortyndes de ofte med en bærerolie, en naturlig, neutral olie, der hjælper med at fortynde den æteriske olie, så den er sikker at påføre på huden og ikke forårsager irritation. 

Bæreolier har alle forskellige holdbarheder. Nogle bærerolier kan blive dårlige efter 6 måneder, mens andre som druefrø og sojaolie kan vare omkring et år. Kokosolie og jojobaolie, som er de mest populære bærerolier, kan holde i op til fem år. Sørg for at kontrollere ingredienserne på etiketten til din æteriske olie for at forudsige holdbarheden af ​​bærerolien.

Æteriske olier

Hvad forårsager æteriske olier at ødelægge?

Mens æteriske olier i sig selv kan holde i op til flere år, er der miljøfaktorer, der kan få dem til at miste deres styrke hurtigere. Når du opbevarer dine æteriske olier, skal du helst undgå følgende ting: 

Oxidering

Æteriske olier indeholder aktive ingredienser, der bidrager til deres helbredende egenskaber. Nogle af disse vigtige aktive ingredienser er monoterpener, sesquiterpenes, monoterpenes, sesquiterpenoids og monoterpenoids. Sesquiterpenoider og monoterpenoider oxideres, når de udsættes for luft, hvilket betyder, at iltatomer ændrer deres kemiske sammensætning og får dem til at miste deres effekt. Ved at sikre, at dine æteriske olier opbevares i lufttætte beholdere, kan du undgå oxidation. 

Lys og varme

Æteriske olier er brandfarlige og kan antænde, hvis de udsættes for ekstremt høje temperaturer. Den temperatur, hvor æterisk olie vil antænde, kaldes "flammepunkt". Flammepunkter for æterisk olie varierer fra ca. 50-80 grader, så du behøver ikke bekymre dig om at pludseligt skulle antænde i stuen. Undgå dog at opbevare æteriske olier i nærheden af ​​varmekilder, såsom ovne eller rumopvarmere. Find et køligt sted uden for meget sol.

Hold dem væk fra fugt

Overskydende fugt kan være ekstremt skadelig for æterisk olie. Sørg for altid at skrue låget på efter brug, for fugten kan hurtige trænge ind i flasken. Når de udsættes for for meget fugt, kan der begynde at vokse skimmelsvamp, mug eller andre bakterier. Det er vigtigt at rengøre alle produkter, for at forhindre bakterievækst. Hvis du opdager at olien virker lidt uklar eller der ligger vandperler i bunden af ​​beholderen, kan det betyde, at din olie har været udsat for fugt og skal kasseres. For at undgå dette skal du opbevare dine olier i lufttætte flasker med sikre hætter og undgå at opbevare æteriske olier i miljøer med meget fugt, såsom badeværelser. 

Bedste flasker til opbevaring af æterisk olie

Æteriske olier opbevares bedst i mørke glasflasker, som koboltblå eller gule flasker. De klare glasbeholdere tillader mere sollys i flasken, hvilket kan skade oliens styrke. Opbevar aldrig æteriske olier i plastikbeholdere.   Sørg for, at flaskerne, hvor dine æteriske olier er opbevaret, har tæt passende låg, såsom skruelåg. Når du har brugt æteriske olier, skal du altid stramme hætten så meget som muligt for at undgå vand og luft i flasken. Når du ikke bruger dine æteriske olier, skal du altid lade lågene være på for at undgå så meget udsættelse for elementerne og fordampning som muligt.

Korrekt opbevaring af flasker

Når det kommer til opbevaring af hele din samling af æterisk olie, skal du sørge for at vælge et køligt, tørt sted uden for mange temperatursvingerne eller sollys. Undgå steder med overskydende fugt, som f.eks. Badeværelser. Hvis du er bekymret for at der skulle opstå variation i temperaturen, kan du altid opbevare dine æteriske olier i køleskabet. Æteriske olier er hyldestabile og behøver ikke holdes kolde, men opbevaring i køleskabet giver dig den samme temperatur og forhindrer oxidation. Fjern blot flasken fra køleskabet 12 timer før brug, og ryst den forsigtigt, inden flasken åbnes.

 diffuser æteriske olier

Sådan ved du, om en olie er udløbet

Selv hvis du passer på dine olier og opbevare dem ordentligt, vil du alligevel blive for gamle inden for 1-5 år, alt afhængig af kvaliteten og planten. Sørg for at holde styr på, hvor længe du har haft hver olie, og kontroller dens gennemsnitlige holdbarhed (den er forskellig for hver olie). Grapefrugtolie har en kortere levetid, mens patchouli og sandeltræolier har en af ​​de længste. Her er et par tips til hvordan du kan gennemskue om din olier er blevet for gammel. Olien har ændret farve.Konsistensen er ændret, enten tyk eller klumpet.Fugtperler inde i flaskenOlien begynder at irritere huden eller næsen

Hvor meget betyder opbevaringen af olierne egentligt?

Æteriske olier kan give dig vidunderlige sundhedsmæssige fordele og bringe ro i sindet, men de har naturligvis en udløbsdato, men den kan du altså forlænge markant ved at opbevare dine olier på en ordentlig måde. Du er altid velkommen til at læse mere omkring hvordan vores essentielle olier kan hjælpe dig, eller vores Nordic diffuser som er en af de bedste måder at tilføje æteriske olier på i sin dagligdag.

 

Kilder:

https://info.achs.edu/blog/essential-oils-as-natural-preservatives

https://www.healthline.com/health/do-essential-oils-expire#disposing-of-expired-oils

https://info.achs.edu/blog/do-essential-oils-have-a-shelf-life